Monday, September 20, 2010

Hurtig og velsmagende fiskeret

Den store fordel ved fiskeretter er, at de fleste tager næsten ingen tid at tilberede. Heller ikke denne ret, som jeg har fundet i en af fiskebranchens oplysningsforbunds kogebøger (lille, blå kogebog, som man kunne få gratis for nogle år siden).

Rødspætteruller med urter:


Ingredienser:
cirka 500 g rødspættefiletter
4 gulerødder
2 pastinakker
2 porrer (eller 1 stor)
Frisk timian
2 dl bouillon (jeg brugte grøntsagsbouillon)
Tilbehør: aspargeskartofter, eller andre lidt små kartofler.


Rødspætterne krydres med salt og peber og rulles sammen. Grøntsagerne skæres i strimler og steges nogle få minutter på en pande. Timian og bouillon tilsættes, og grøntsagerne simrer ved svag varme 3 minutter. Rødspætterullerne lægges ovenpå grøntsagerne og dampes under låg cirka 8 minutter. Man kan prikke lidt i dem med en gaffel for at se om de er færdige.

Thursday, September 16, 2010

Muffins med æble og kanel

Opskriften til disse muffins er en kraftigt modificeret version af en opskrift jeg har fundet på nettet. Det var med en vis spænding at jeg skar æblerne ud, for det sidste æble jeg tog af posen havde en fed, levende orm inde i midten. Heldigvis var der ingen utilsigtede proteintilskud denne gang!

Muffins med æble og kanel:

Ca. 14 stk.

Ingredienser:
1,5 dl rapsolie
200 g brun farin
Kornene fra en vanillestang
3 æg
1 dl kærnemælk
300 g mel
1 tsk. bagepulver
1/2 tsk natron
2 æbler, skrællet og i tern
2 tsk. kanel (blandes med æblerne)


Brun farin og olie røres sammen. Æggene røres i et ad gangen. Herefter røres kærnemælken i. Mel blandes med hævemidler og vanille i en anden skål. Til sidst vendes melblanding samt æbleskiver i olieblandingen. Bagetid cirka 25 min ved 175°.

Farserede porrer

Farserede porrer er en kær klassiker, som straks vækker minder om mormors kødgryder. Minder om dengang chili og hvidløg stadig var eksotiske krydderier. Der er noget uendeligt trygt og nostalgisk over smagen af frikadelle, porre og panering, og samtidig er retten forholdsvist hurtigt lavet, hvilket gør den til en af mine yndlings retro-retter.



Farserede porrer:
(6 - 8 stk)

2 stk porrer
400 g hakket svinekød
1 æg
1 dl havregryn
1 dl mælk
1 tsk salt
friskkværnet peber
rasp
desuden skal der bruges bagepapir til at forme dem med

Farsen formes til en plade og rulles om porrestykket

Herefter trilles den en tur i rasp


Farsen laves først. Det gøres ved først at røre det hakkede kød med salt og peber. Dernæst røres havregyn og æg i. Til sidst tilsættes mælk, så farsen har en passende konsistens. Det er ikke sikkert at al mælken skal bruges. Porrerne renses og skæres i 6 - 8 stykker på cirka 5 cm. Den træede halvdel af porren skal naturligvis ikke bruges. Stykkerne koges møre i letsaltet vand i cirka 15 minutter. Herefter tages de op og afkøles let. Farsen deles i portioner svarende til antallet af porrestykker. Nu skal der bruges et stykke bagepapir samt en tallerken med rasp. En klump fars formes til en firkant på bagepapiret, og et stykke porre lægges på. Farsen skal nu ved hjælp af bagepapiret formes rundt om porren. Den færdige "pølse" trilles en tur i raspen. Når alle porrer er farseret skal de steges et lille kvarters tid ved jævn varme, mens de vendes hyppigt, så de bliver så runde og jævnt stegt, som muligt. En ægte mormor ville nok vælge at stege dem i smør, smagsneutral olie kan selvfølgelig også bruges. Men aldrig olivenolie!

Som tilbehør spiste vi rodfrugter, som var skåret i stave og stegt i ovnen (kartofler, gulerødder og pastinak).

NB: Indlægget er redigeret 5. januar 2011.

Wednesday, September 15, 2010

En rigtig efterårssuppe...

... næsten udelukkende bestående af pastinakker, var hvad vi fik vi i går. Suppen er forholdsvist simpel, men ganske velsmagende. Lillemanden var dog ikke helt så begejstret for menuen. Han kan bedre lide 'grøn suppe' (ærtesuppe).

Pastinaksuppe:

½ kg pastinakker
1 porre
1 fed hakket hvidløg
Olivenolie
1 dl hvidvin
1 liter oksebouillon
1 dl madlavningsfløde


Tilbehør:
Flutes





Pastinakker skæres i terninger, porre skæres i tynde ringe. Grøntsagerne svitses i olie i en gryde (de må ikke blive brune). Hvidvin tilsættes, og det koger ind. Bouillon tilsættes og suppen simrer under låg i cirka 30 minutter, til grøntsagerne er meget møre. Suppen blendes og fløde tilsættes. Varmes igennem og smages til. 

Tuesday, September 14, 2010

Regnvejr og risotto

I går spiste vi risotto, hvilket vi stort set ikke har fået hele sommeren. Men på en lidt våd og råkold efterårsdag som i går synes jeg den lidt tunge ret passer fint. Svampene var en blanding af bøgehatte, kantareller og almindelige champignoner. Jeg tror det bliver lidt kedeligt, hvis man udelukkende bruger champignonger til retten. Hvidvin er essentielt for at risottoen smager godt, men man kan jo købe en box-vin og opbevare på køl. Så har man til efterfølgende portioner risotto, supper osv. Ud over det putter jeg betydeligt mindre parmesanost i end der står i opskriften - ellers synes jeg det bliver lidt for vammelt, men det er selvfølgelig en smagssag.

Risotto med svampe:

500 g  blandede svampe 
1 porre
Smør
4 dl arborioris
2 fed finthakket hvidløg
1,5 dl hvidvin
8 – 10 dl oksebouillon
Revet parmesan
3 spsk hakket persille




Svampene renses og hakkes groft. Porren skæres i tynde skiver. Begge dele svitses i en god klat smør. Ris og hvidløg tilsættes og svitses med under omrøring. Hvidvin hældes ved og koger lidt ind. Bouillion tilsættes 1 deciliter af  gangen og koger ind under omrøring. Det fortsætter man med til risottoen har en passende konsistens, det er ikke sikkert at al bouillonen skal bruges. Til sidst vendes parmesan og persille i sammen med en lille klat smør. Jeg brugte nok 1/2 dl parmesan, og satte resten af osten ind, så man selv kan tage mere. Kan eventuelt serveres med brød.

Saturday, September 11, 2010

Andebryst med sellerisalat

Så fik jeg endelig taget hul på min første ugeplan, hvor temaet er rodfrugter. Det har været lidt småt med fritid her på det seneste fordi min datter på 2 måneder har besluttet sig for at hun ikke vil sove om dagen. Som jeg vist allerede har skrevet består min uge af 5 dage, fordi vi af og til spiser andre steder. Og ellers kan man som regel bikse et eller restemad sammen sidst på indkøbsugen.

Nå, men her kommer så første menu :o)

Andebryst med sellerisalat:
(Opskrifterne er fundet i salatsøstrenes greatest hits bog og er modificeret let.)

Andebryst:


2 andebryst (eller 1, afhængig af størrelse)
2 usprøjtede øko appelsiner
2 spsk mørk farin
1,5 dl hvidvin

Bagt selleri:
cirka 500 g knoldselleri
Olivenolie
60 g tørrede dadler
30 g valnødder
Friskhakket mynte 
Friskpresset citronsaft fra 1/2 citron

Sellerien skrælles og skæres i stave. Vendes i olie, salt og peber og bages ved 200 grader i cirka 30 minutter. Der vendes i dem undervejs. Dadlerne afstenes og snittes i tynde strimler. Valnødderne knækkes i mindre stykker. Nødder, dadler, selleri og mynte blandes og smages til med citronsaft, salt og peber. 

Farin, hvidvin og skal og saft af den ene appelsin kommes i gryde og simrer uden låg i 10 – 15 minutter. Den anden appelsin skæres i både. Andebryst og appelsinskiver brunes på begge sider på pande. Fedtet hældes fra. Appelsinstykkerne tages af panden og gemmes til servering. Lagen hældes over andebrystet, og det småkoger uden låg i 20 – 25 minutter. Vendes en gang undervejs. Hviler i 5 minutter inden servering. Som tilbehør spiste vi lidt ris.










Mynten fungerer meget godt sammen med sellerien, som ellers godt kan få en lidt kedelig og fad smag. Min ellers selleriforskrækkede mand kunne ret godt lide sellerisalaten.