Thursday, March 24, 2011

Løvebarer

Ynk, ynk og klynk! Jeg faldt ned af trappen i går - med min datter på armen. Hun tog heldigvis ikke skade. Jeg, derimod, har fået et ordentligt blåt mærke samt en hudafskrabning på ryggen, fordi jeg var nødt til at holde fast i hende, mens jeg faldt. Så jeg synes i den grad, at jeg har fortjent en chokolade bar. Jeg har længe ledt efter Rice Crispies, fordi jeg gerne ville lave løvebarerne fra Leila Lindholms 'A Piece of Cake'. I denne uge har de pludselig fået produktet i min lokale Rema. Rice Crispies er relativt uegnet som morgenmadsprodukt IMO, eftersom det nærmest bare er pap med luft. Til gengæld virker det med sin luftighed og sprødhed ret velegnet til forskellige former for konfekt, så jeg glæder mig til at finde på nogle andre, spændende søde sager at bruge det på.

Mums!


Løvebarer
(20 stk, angiveligt)

3 dl crunchy peanutbutter
2 dl lys sirup
75 g sukker (jeg brugte lys rørsukker)
1 spsk vaniljesukker
3 dl kokosmel
5 dl Rice Crispies
250 g god, mørk chokolade

Jordnøddesmør, sirup, sukker og vaniljesukker smeltes ved svag varme. Imens ristes kokosmelet på en tør pande. Sukker - peanutbutterblandingen er klar, når den ligesom ændrer let konsistens og begynder at 'svede'. Men pas på, jordnøddesmørret vil meget gerne brænde på!.. Kokos og Rice Crispies røres i blandingen, når den er tilstrækkeligt smeltet. Herefter fordeles blandingen i en kageform belædt med bagepapir (i følge opskriften, skal formen godt nok være beklædt med film, men det valgte jeg at lade være med, eftersom den varme masse sandsynligvis vil smelte filmen). Massen trykkes sammen med fingrene, så den bliver nogenlunde fast og jævn i det, og stivner i køleskab i mindst 1,5 time. Chokoladen smeltes varsomt over et vandbad. Løve-massen skæres i cirka 2 cm brede stænger, som dyppes i smeltet chokolade.

Hvis man krøller bagepapiret, er det let at få til at passe ned i en hvilken som helst bageform


NB: Barerne ville smage ret meget lig peanut udgaven af en lion, hvis man dyppede dem i en lidt lysere chokolade. Jeg kan dog godt lide denne udgave, hvor overtrækschokoladen er mørk. Der var lidt problemer med, at barerne smuldrede, da jeg skar dem ud, fordi jeg ikke havde trykket massen tæt nok sammen inden afkøling. Desuden er det vigtigt at skære dem ud med en ret skarp kniv, så de skæres - ikke mases.

Som man kan se, havde jeg lidt vanskeligheder med at skære løvebarerne ud :-)

Tuesday, March 22, 2011

Crumblecake med pære og blåbær

Et par pærer i køleren samt blåbær i fryseren gjorde det muligt at lave en lækker dessert her til aften. Det skønne ved crumblecakes er, at de kan varieres på talrige måder, alt efter hvad man lige har på lager af frugt og / eller bær. Aftenens kage blev lavet efter en opskrift jeg fandt i en ældre udgave af Magasinet Mad (feb - marts 2010).



Crumblecake med pære og blåbær

4 faste pærer
100 g frosne blåbær
4 spsk rørsukker
2 spsk kanel

Smuldredej:
50 g mandler, usmuttede og hakkede
125 g koldt smør
150 g hvedemel
80 g sukker

Pærerne skrælles og skæres i både uden kernehus. De lægges i en frysepose sammen med de frosne blåbær. Sukker og kanel tilsættes, hvorefter posen rystes grundigt. Pærer og blåbær fordeles i et smurt tærtefad. Smørret skæres i mindre tern og smuldres i melet. Sukker og mandler blandes i, og 'krummerne' fordeles over frugterne. Bages ved 220 grader i 20 - 25 minutter.

Saturday, March 19, 2011

Pain au chocolat

Chokoladebasserne her er lidt af en syndig fornøjelse, idet man ruller en hel pakke smør ind i dejen. Det er mit første forsøg med hjemmelavet butterdej, men det var bestemt arbejdsindsatsen værd, for der er godt nok en verden til forskel mellem en hjemmelavet croissant med smør og bagerens margarinemareridt. Det er en smule besværligt at lave dejen, idet den skal foldes og rulles en del gange, og desuden køle af i køleskabet indimellem. Til gengæld kan de så fryses inden bagning, så man en anden dag hurtigt kan lave friskbagte chokolade croissant'er. Opskriften fandt jeg i Meyers Bageri. I følge opskriften skal dejen 1/2 time i køleskabet mellem hver rulning. Jeg gjorde istedet det, at jeg gik lidt til og fra projektet som jeg havde tid i løbet af dagen. Så min variant af chokoladebrødene fik betydeligt længere tid på køl, og det fungerede helt fint. Jeg valgte at fryse et par stykker af basserne, så jeg laver lige en opdatering af blogpostet her, når jeg har fundet ud af, om de bliver lige så gode efter en tur i fryseren.




Pain au chocolat
(10 stk)

Ingredienser
2,5 dl koldt vand
1 æg
30 g gær
500 g hvedemel, opbevaret i fryseren natten over
60 g sukker
10 g havsalt
250 g koldt smør, til indrulning
200 g grofthakket, god, mørk chokolade
1 æg til pensling

Gæren røres ud i det kolde vand. Æg, hvedemel, sukker og salt tilsættes og dejen æltes sammen i 3 - 5 minutter. Dejen hviler i køleskabet i mindst 30 minutter.

Smørret lægges mellem 2 ark bagepapir og bankes ud med en kagerulle til en firkant på cirka 15 x 15 cm. Smørret må ikke blive for blødt. Dejen tages ud af køleskabet og placeres på et meldrysset bord. Den skal trykkes ud til cirka 25 x 25 cm. Smørret lægges på midten af dejen, og alle 4 sider foldes ind over. Dejen trykkes forsigtigt lidt fladere og sættes igen i køleskabet i minimum 30 minutter.

Dejen tages ud på et meldrysset bord og rulles forsigtigt ud til en tykkelse på 1 cm. Foldes på langs og på tværs, således at dejen indeholder 4 lag smør. Dejen sættes på køl igen i minimum 30 minutter.

Ovenstående procedure gentages, inklusive efterfølgende køl i minimum 30 minutter.

Dejen tages ud på meldrysset bord og rulles ud til 3- 4 mm tyk bane på 60 x 10 cm. Her syntes jeg så det var lettere at dele dejen i 2, således at man laver 2 baner på 30 x 10 cm. Det gør det lidt nemmere at få dejen rullet godt ud, uden at arbejde alt for meget med den, med risiko for at smørret smelter. Dejen gør nemlig lidt modstand mod udrulning. Hver bane skæres i 5 stykker. Den hakkede chokolade fordeles i en stribe på tværs af stykkerne (ikke helt ud til kanten). Kanterne foldes ind over chokoladen og lukkes godt til. Croissanterne lægges med lukningerne nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. (*)
Chokoladebrødene skal hæve til dobbelt størrelse i 1 - 2 timer. Herefter pensles de med sammenpisket æg og bages i en 220 grader varm ovn i  12 -14 minutter.

(*) Nogle af croissanterne kan nu fryses ned i 'rå' tilstand, hvis man ønsker det. De skal blot sættes i køleskabet aftenen før, og efterfølgende stå en time ude på køkkenbordet inden de bages.

Wednesday, March 16, 2011

Ølandshvedebrød

Efter at have hørt ølandshvede lovprist for sin gode smag flere steder, ville jeg gerne selv forsøge mig med produktet. Og jeg må helt bestemt tilslutte mig koret!! Ølandshvede har en behagelig, nøddeagtig og let sødlig smag. Smagen er lige som man forestiller sig, at de mere oprindelige hvedesorter må have smagt. Ølandshvede har bedre bageegenskaber end spelt, men der skal æltes mere vand ind i dejen end ved bagning med traditionel hvede. Det kræver derfor nogle hestekræfter (en køkkenmaskine) at få æltet dejen ordentligt. Jeg har bagt brødene nogenlunde efter principperne i Meyers Bageri, det vil sige ved at benytte en våd surdej, samt ved grundig æltning og langtidshævning i køleskab.


Ølandshvedebrød:

4,5 dl koldt vand 
1 dl våd surdej
en lille ært gær
600 g ølandshvedemel
15 g havsalt

Dag 1: 3,5 dl vand, surdej samt gær røres sammen i en skål. Mel og salt tilsættes. Dejen røres på røremaskine i 3 minutter ved lav hastighed, efterfulgt af 15 minutter ved højere hastighed. Undervejs skal den sidste deciliter vand tilsættes. Jeg brugte k-spaden til at røre med, idet dejen mere skal "slås" en æltes. I de 15 minutter ved høj hastighed satte jeg maskinen et sted mellem 2 og 3, mere end det turde jeg ikke skrue op på. Jeg skal advare om, at maskinen i løbet af kort tid kan vandre ret langt på køkkenbordet, så hold øje imens! Når dejen er færdigæltet (lav en glutenprøve!) hældes dejen i en skål smurt med koldpresset rapsolie og dækkes med husholdningsfilm, hvorefter den hæver på køl i 20 - 22 timer. 

Dag 2: Dejen hældes ud på en plade beklædt med bagepapir og deles forsigtigt på midten til 2 brød. Efterhæver 1 time og bages i cirka 25 minutter ved 230 grader. Køles af på bagerist. 

Thursday, March 10, 2011

Gensyn med kringle

Der findes næppe en kage, der er mere mormor end kringle. Jeg har fået kage utallige gange som barn hos min mormor, når hun bød på kaffebord. Min mormor boede i Vestjylland, så kaffebordet var ikke helt så overdådigt, som det efterhånden berømte sønderjyske kaffebord, men der var dog alligevel altid både boller, kringle, en form for lagkage samt diverse småkager. En ting var sikkert! Man fik ikke lov at forlade bordet, før man havde spist så meget, at bukserne strammede og kvalmegrænsen forlængst var passeret. I de senere år er det som om kringlen er gledet lidt ud af det gængse udvalg af kager. Og det er egentlig ærgeligt. På en lidt halvkold dag med rusk og regn er det skønt at sidde inde i varmen og nyde en kop kaffe samt et stykke friskbagt kringle med dejlig, lun remonce. Kagen er klart at foretrække friskbagt, men kan også fryses ned og genopvarmes en anden god gang.




Kringle med marcipan-remonce

Ingredienser:
25 g gær
1/2 dl mælk
1 æg
1 spsk rørsukker
125 g blødt smør

Remonce:
100 g marcipan
100 g rørsukker
100 g smør
75 g rosiner

Pynt:
1 æg til pensling
perlesukker
evt. hakkede hasselnødder

Gæren røres ud i mælken. Æg og rørsukker tilsættes. Herefter kommes hvedemel og smør i lidt ad gangen, mens der æltes. Dejen hæver tildækket et lunt sted i 30 minutter. Imens laves remoncen. Marcipan, sukker og smør røres sammen. Her brugte jeg den fleksible k-spade på min Kenwood. Efter den første hævning rulles dejen ud til en lang pølse på et meldrysset bord. Dejpølsen rulles flad med en kagerulle, så den bliver 10 - 15 cm bred. Marcipanfyldet smøres ud på midten af dejen i en bred stribe, og rosinerne drysses ovenpå. Dejen foldes ind over fyldet. Hvis man er kreativ, kan man forme dejen som en kringle. Man kan også bare, som jeg gjorde, lave 2 stænger. Kringlen skal efterhæve i en time, hvorefter den pensles og drysses med pynt og bages i 20 minutter ved 200 grader.

Tuesday, March 8, 2011

Karrysuppe med kylling og rosiner

Opskriften her fandt jeg i årets først udgave af Magasinet Mad. Det er allerede gået hen og blevet lidt en hverdagsklassiker herhjemme, fordi retten både er lækker og forholdsvis hurtig at lave. Desuden passer suppens cremede konsistens og milde karrysmag godt til børnesmagsløg. Jeg har lavet enkelte små-justeringer i forhold til den oprindelige opskrift.



Karrysuppe med kylling og rosiner

Ingredienser:
1 løg
1 gulerod
1 æble
2 fed hvidløg
1 spsk karry
8 dl hønsebouillon (jeg bruger bare noget god terningebuillon)
1 pakke kyllingeinderfilet
1 porre, renset og skåret i tynde ringe
1 dl piskefløde (eller madlavningsfløde)
1 dl rosiner
1/2 dl pinjekerner
1/2 dl hakket, bredbladet persille

Løget hakkes fint. Æble og gulerod skrælles og rives groft. Hvidløget presses. Olie opvarmes i en gryde. Heri steges karry, løg, hvidløg, gulerod og æble i nogle minutter, under konstant omrøring. Bouillon tilsættes og suppen bringes i kog. Kyllingefiletterne lægges i suppen, som herefter småkoger under låg i 20 minutter. Kødet tages op og suppen blendes med stavblender direkte i gryden. Fløde, porre samt rosiner tilsættes og suppen varmes igennem i et par minutter. Kyllingekødet rives i stykker med 2 gafler og blandes med pinjekerner og hakket, bredbladet persille. Blandingen lægges oveni suppen ved servering.

Saturday, March 5, 2011

A Game of Thrones



Det går en smule sløjt med at romaner for tiden. Der er simpelthen ikke helt nok timer i døgnet til det. Og desværre kommer det til at gå endnu mere sløjt de næste par måneder, jeg har nemlig lige en lille opgave der skal klares i den sidste del af min barsel. Lidt har jeg dog fået læst. Jeg er omsider blevet færdig med A Game of Thrones af George R. R. Martin. Det skal ikke forstås sådan, at det er en kedelig bog. Absolut ikke! Årsagen til den snegleagtige læsehastighed er, som sagt, manglende timer i døgnet kombineret med en tilstand af let søvnunderskud.

Hvis man er til fantasy, er 'A Game of Thrones' et pragteksemplar indenfor genren. Forfatteren har opbygget et meget gennemarbejdet univers, som formidles til læseren på en måde, så man ikke trættes af flere sider lange landskabsbeskrivelser (jvf Tolkien). Der er dog mange personer at holde styr på i begyndelsen af romanen, hvilket gør bogen en smule uoverskuelig til at starte med. Heldigvis er der hjælp at hente i et appendix bagest i bogen! Efter at have læst adskillige ungdomsbøger, er meget befriende for en gangs skyld at læse fantasy skrevet for voksne. Bogen er fyldt med politik, sex og intriger, og forfatteren er absolut ikke bleg for at tage livet af centrale karakterer. Mange af karaktererne er ret farverige og atypiske, for eksempel min nye favorit roman-figur, den opportunistiske dværg Tyrion Lannister.

Alt i alt en ganske læseværdig bog! Jeg glæder mig absolut til at læse de næste par bøger i serien. Men man skal orke at sætte sig ind i et forholdsvist omfattende persongalleri samt en helt og aldeles fiktiv verden..

Friday, March 4, 2011

Quinoa for begyndere

Under et togt til Salling Super (av mit dankort!) fik jeg blandt andet hjembragt en pose quinoa. Jeg har aldrig smagt det før, så nu skulle det være! Quinoa er ernæringsmæssigt interessant, fordi det angiveligt skulle indeholde de fleste essentielle aminosyrer. Botanisk set er quinoa et frø. Der er bitterstoffer i skallen, så de skal skyldes grundigt inden kogning. Det kan man gøre ved at hælde lunkent vand over frøene og røre rundt i et stykke tid. Smagen er ret speciel, jeg synes det minder en smule om boghvede. 

Jeg fandt opskriftsinspiration hos Årstiderne. Der er dog ændret en del i forhold til den oprindelige opskrift. Det skulle blandt andet have været bladselleri i både salat og frikadeller, men det sprang jeg over, da jeg er den eneste herhjemme, som bryder sig om bladselleri. Frikadellerne valgte jeg at lave ret traditionelt. Enhver, der har småbørn ved, at 'klumper' af alt muligt i frikadeller bare ikke er et hit. 


Grøn quinoasalat og krydrede frikadeller

Ingredienser til salat:
2 dl quinoa
et par flager citronskal
1 skalotteløg
1 dl hakket bredbladet persille (eller andre krydderurter)
200 g grønne bønner (gerne fra frost)
1 bakke blandede svampe
Til dressing: 1 spsk olivenolie samt 1 spsk hvid balsamicoeddike

Ingredienser til frikadeller:
400 g hakket kalv og flæsk
1 tsk spidskommen
1 skalotteløg
1 dl havregryn
1 æg 
1 dl mælk

Quinoasalat: Quinoa skylles grundigt og koges med 5 dl vand i 10 minutter, sammen med citronskal og hakket skalotteløg. 1/2 tsk salt tilsættes, og det står og trækker i 5 minutter. Bønnerne skæres i lidt mindre stykker  og gives et lille opkog i kogende vand. Svampene renses og skæres i skiver. Steges i olie ved god varme. Svampe og bønner vendes i quinoaen sammen med hakket bredbladet persille. Citronskallerne skal naturligvis fiskes op først. Dressingen krydres med salt og peber, og vendes i. Serveres med krydrede frikadeller. 




Krydrede frikadeller: Farsen røres sej med 1 tsk salt. Herefter tilsættes spidskommen, lidt friskkværnet peber, revet skalotteløg og havregryn. Ægget røres ud i farsen og til sidst tilsættes mælk lidt ad gangen. Steges i olie i 5 - 7 minutter på hver side. 

Thursday, March 3, 2011

Forkælelse


Min dejlige mand havde taget lidt lækkerier med hjem idag i form af påskeæg fra Summerbird samt en bøtte lakridser fra Johan Bülow. For at fejre 'absolut-intet-at fejre'-dagen idag! Samtidig lykkedes det at få begge børn til at sove inden klokken 20 (det sker afsindigt sjældent!). Så vi har bare guffet og hygget os :-)

Tuesday, March 1, 2011

Ny bagebog til samlingen..



Årets fødselsdagshøst bød blandt andet på bagebogen Meyers Bageri. En inspirerende bagebog med lækre billeder og små anekdoter og kommentarer til de fleste opskrifter. Jeg er generelt glad for Meyers positive stil. Han har et højt ambitionsniveau i sine opskrifter, men er samtidig realistisk omkring, at ikke alle læsere har tid til at bruge helt så generøse mængder af tid på at bage dagligdags brød. Der er ikke noget værre end at læse kogebøger, hvor forfatteren ikke laver andet end at beklage sig over, hvor lidt tid nutidens mennesker bruger på den daglige madlavning. Hvor forfatteren forarges dybt over, at man ikke koger fond fra bunden eller laver al sin pasta selv. Den fælde falder Meyer heldigvis ikke i, han er som altid inspirerende og positiv.

Meyer er ved at få mig omvendt til at bruge surdej til al brødbagning, ikke kun til rugbrødsbagning. Jeg prøvede nemlig her for et par dage siden at lave et helt almindeligt groft franskbrød efter metoderne beskrevet i bogen, og hold da op, hvor smagte det bare godt. Der var egentlig ikke nogen specielle ingredienser i, bare lidt hvedemel, rugmel, salt og vand. Hele forskellen lå i hævemetoden (langtidshævning), og i at dejen blev tæsket godt igennem i røremaskinen i en 10 minutters tid. Som hævemidlet brugte jeg en ganske lille smule gør samt lidt af min rugbrødssurdej (hvilket resulterede i, at der var lidt spredte kerner rundt omkring i brødet..). Fascinerende, at man ved at ændre lidt på metoden kan få et helt andet og mere velsmagende brød som slutresultat. Nu har jeg sat en Meyer-surdej igang og kickstartet den med lidt af min egen surdej. Jeg glæder mig til at få afprøvet flere af opskrifterne! Især glæder jeg mig til at prøve at bage med ølandshvedemel, når jeg engang finder ud af, hvor jeg kan skaffe det henne. Der er også et par kageopskrifter omme bagest i bogen ;-)