Tuesday, May 31, 2011

MyBookDroid til androidtelefonen

Jeg er faldet over et lille smart app til min android telefon. MyBookDroid muliggør, sammen med en barcodescanner, at man kan scanne (næsten) alle sine bøger ind på telefonen, og dermed holde styr på de bøger, man har læst, eller vil læse. Desuden er app'et integreret med hjemmesiden good.reads.com, således at man på telefonen kan hente anmeldelser fra brugerne på GoodReads. Har man selv en konto på GoodReads kan man også synkronisere denne med MyBookDroid. Desværre findes der primært brugeranmeldelser af bøger, hvis originalsprog er engelsk, ligesom programmet som udgangspunkt ikke kender de lidt ældre dansksprogede bøger.










https://market.android.com/details?id=org.zezula.bookdiary&feature=search_result


I øvrigt er jeg lige (lidt sent) hoppet med på 2011-udfordringen hos bogklubben mener. Normalt bliver der jo for tiden læst ret meget fantasy herhjemme, så jeg tænkte det kunne være sjovt med nogle nye udfordringer. Bogudfordringen for juni måned er bøger fra andre kontinenter end Europa og Nordamerika. Jeg har længe haft lyst til at læse noget skrevet af Afrikanske forfattere, måske Sultens Vej af Ben Okri, hvis det lykkes at skaffe den hjem fra biblioteket..

Saturday, May 28, 2011

Chokolademousse med After Eight

Her kommer lige et hurtigt blogindlæg om en lækker dessert jeg lavede igår. Den blev fortæret under stor nydelse, mens vi så det nyeste afsnit af 'A Game of Thrones' sammen med et vennepar. Jeg valgte også at putte lidt mørk chokolade samt kaffe i moussen for at give lidt modspil til de ret søde After Eight.


Chokolademousse med After Eight
(4 store portioner)

1 pakke After Eight på 200 g
50 g god, mørk chokolade
4 spsk stærk kaffe
4 pasteuriserede æggeblommer
4 pasteuriserede æggehvider (jeg brugte 3 bægre, for der er altid 1,5 i et bæger)

4 After Eight tages fra til pynt. Resten puttes i en skål sammen med kaffe og mørk chokolade, og smeltes over et vandbad. Æggeblommerne piskes i lidt ad gangen. Herefter piskes hviderne stive. Chokolademassen vendes forsigtigt i hviderne, og moussen hældes op i nogle dessertskåle. Chokoladen skal stå på køl i mindst 3 - 4 timer, inden den serveres.

Tuesday, May 24, 2011

Salat med vandmelon og feta

Det er ganske forståeligt, at vandmelonsalaten efterhånden er gået hen og blevet lidt af en sommerklassiker. Den saftige, sødme fra vandmelonen og fetaens salte smag komplimenterer nemlig hinanden utrolig godt. Jeg faldt over denne opskrift hos Nigella Lawson, hvor rødløgene lige koges kortvarigt i limesaft for at tage toppen af den skarpe smag. Kogelagen bruges samtidig som dressing. 




Salat med vandmelon og feta

1 lille rødløg
2 - 3 limefrugter
cirka 1,5 kg vandmelon (svarer til det meste af en ikke alt for stor melon)
250 g fetaost (i blok)
et stort bundt bredbladet persille
2 - 3 spsk olivenolie
100 g sorte oliven uden sten

Rødløget skæres i smalle både og koges kortvarigt i limesaften. Sættes til afkøling. Melonen skæres ud i halvstore, mundrette stykker og befris nogenlunde for sten. Fetaen skæres i lidt store tern. Vandmelon og feta kommes i en skål sammen med bredbladet persille (persillebladene skal plukkes af stænglen). Løg med limesaft, olivenolie og oliven tilsættes. Salaten blandes varsomt med fingrene, så vandmelon og feta ikke smatter helt sammen.

Monday, May 23, 2011

Tapenade

Forskellige former for olieret smørelse er jeg helt vild med. Helst olivenoliebaseret smørelse. Her til aften lavede jeg en ordentlig omgang tapenade. Egentlig er det Carlas skyld at jeg nu omsider har kastet mig ud i at putte ansjoser i maden. I hendes udgave af pasta bolognese skal der nemlig ansjoser i. Eftersom jeg altid er på jagt efter spændende varianter af hverdagsklassikeren spagetti med kødsovs, skulle det naturligvis prøves. Det smagte bestemt bedre end ventet og kan klart anbefales! Smagen af ansjoser kamufleres naturligvis bedre i en kødsovs end i en tapenade, men jeg er efterhånden kommet til at holde ganske meget af den salte og diskret fiskede smag. Tapenade smager ganske fortrinligt på en lille crostini, til pasta eller som dip til nogle friske grøntsager. Versionen her har jeg fundet i Den Klassiske Køkkenskole af Anne Willan.




Tapenade

140 g sorte oliven uden sten
5 - 6 ansjosfileter
50 g kapers
3 - 4 fed hvidløg
1 dl olivenolie

Alle ingredienser, fraset olivenolien, kommes i en foodprocessor. Mens maskinen kører tilsættes olivenolien lidt ad gangen. Tapenaden kan naturligvis også laves i en stor morter.

NB: Portionen blev ganske stor, en anden gang vil jeg nok lave halv mængde. Særligt fordi det kun kan holde sig få dage på køl. Jeg kommer til at spise tapenade morgen, middag og aften, hvis jeg skal arbejde mig igennem alt det ;-)

Tuesday, May 17, 2011

Alfons Åberg's småkager

De her småkager er ren nostalgi for mig. Det er nemlig de kager, Alfons Åberg stjæler fra kagedåsen, mens bedstemor spiller kort med de to store fætre. Og samtidig var det sådan småkager burde se ud, i følge en cirka 25 år yngre udgave af mig. Da jeg faldt over kagerne i Leila Lindholms 'A Piece of Cake' blev jeg ramt af minderne og var simpelthen nødt til at bage dem. Jeg har lige ændret en lillebitte smule på opskriften (tilsat vaniljesukker samt hjortetaksalt). 




Syltetøjskager
(25 stk)

175 g hvedemel
1/2 dl kartoffelmel
50 g flormelis
1 tsk vaniljesukker
1/4 tsk hjortetaksalt
150 g koldt smør
1/2 spsk koldt vand
1/2 dl hindbærsyltetøj




Hvedemel, kartoffelmel, flormelis, vaniljesukker samt hjortetaksalt blandes i en skål. Smørret skæres i terninger og gnides ud i melblandingen. Vandet tilføjes og dejen samles. Dejen skal herefter hvile i køleskabet i mindst en time. Efterfølgende trilles dejen til cirke 25 små kugler, som trykkes let flade på en plade beklædt med bagepapir. Der laves en fordybning i midten af hver kage, og lidt syltetøj fyldes i hullet. Småkagerne skal bages en 10 minutters tid ved 175 grader. De skal være let gyldne, når de tages ud af ovnen.

Monday, May 16, 2011

Hjemmerørt tunsalat

5 minutter! Det er, hvad det tager, at røre en tunsalat sammen. Og opskriften er samtidig så nem, at jeg liiiiige kan mande mig op til at skrive et blogindlæg. Det har ellers været noget sløjt med blog'en her på det seneste. Jeg er i praksis enlig mor til to for tiden, fordi manden min er på kursus på den anden side af sundet. Sverige får han ikke set så meget af, den stakkel, for de har undervisning fra 8 morgen til 9 aften. Han har taget min bærbare pc med, alt imens jeg låner hans stationære computer, og det medfører sjovt nok at jeg er markant mindre på internettet. Det  lyder måske lidt underligt, men en computer er en ret personlig genstand for mig, så det er bare ikke helt det samme, når jeg skal bruge en anden, end min egen. Tastaturet klaprer for meget, musen er for hurtig, skærmen er for stor, osv osv.. Godt at både computer og mand kommer hjem i overmorgen!!




Hjemmerørt tunsalat

4 forårsløg
2 dåser tun i olie
3 spsk creme fraiche
3 spsk majonæse
2 tsk dijonsennep
1 spsk citronsaft (svarer cirka til 1/2)
2 spsk kapers

Forårsløg renses og skæres i tynde skiver. Tunen drænes og røres sammen med de øvrige ingredienser. Smages til med citronsaft, salt og peber. 

Smager superlækkert på et stykke hjemmebagt rugbrød :-)