Det blev til et glas med hindbær og et glas med jordbær. Jordbærrene giver jeg lige en let omgang med stavblenderen inden kogning, da jeg ikke er så meget for hele bær i min marmelade. |
Generelt om syltetøj
Frugt og bær indeholder syre og pektin, som er naturens eget geleringsmiddel. Både pektin og smag ødelægges af langvarig kogning, derfor skal syltetøj laves i små, hurtigkogte omgange. For at minimere kogetiden er det derfor smart, at blande sukker og bær godt inden kogning, samt at fyre godt op for kogepladen, så det bulderkoger i forholdsvis kort tid. Sukkerindholdet bør være mindst 60 %, hvis mugdannelse skal undgås. Man kan selvfølgelig også vælge bare at lave marmeladen i små portioner, så det ikke får lov at stå alt for længe, inden det spises. Beholdere skal naturligvis steriliseres inden brug. Dette kan gøres ved at vaske dem af i opvaskemiddel og koge dem i 10 minutter. Jeg nøjes bare med at skolde mine glas grundigt, idet vi jo spiser marmeladen indenfor en lille måneds tid. Det er også vigtigt at skumme marmeladen efter endt kogning, da skummet indeholder bakterier og mugsvampe.
Og til sidst, angående forskellen på syltetøj og marmelade. Så vidt jeg kan surfe mig frem til er der ingen forskel. Både syltetøj og marmelade skal indeholde 350 g bær eller frugt pr 1000 g (undtaget herfra er syltetøj /marmelade lavet af ribs, kvæde og havtorn, hvor det er 250 g). Der er dog en tendens til at syltetøjet har en tyndere konsistens end marmeladen.
Kilde: Den Klassiske Køkkenskole og "det store bibliotek"
Det er altså lige et sprog, jeg forstår, det med at koge to ting sammen og få syltetøj ud af det :) Jeg havde nok også forventet, at det var omgærdet af mere mystik og en masse uforståelig husmorlingo. Jeg har haft lyst til at lave appelsinsyltetøj, og nu er jeg ikke så præstationsangst over for det længere - tak :)
ReplyDeleteJa, jeg er også stadig i chok over hvor nemt det egentlig er. I hvert fald med syltesukker! Men appelsinmarmelade lyder nu alligevel lidt mere ambitiøst end jordbær- og hindbær versionen ;-) Er det ikke noget med at man også skal bruge skrællen? Jeg glæder mig til at læse om dine erfaringer med det :-)
ReplyDeleteMvh Anna
Jo, jeg er ude i noget med appelsinskræl i små tern uden den hvide del. Jeg tror ikke, at det tykner på helt samme måde som bær, så det bliver måske en lidt flydende historie. Wish me luck ;-)
ReplyDeleteJeg krydser fingre ;-) Glæder mig til at læse om forsøget!
ReplyDeleteDu har helt - det er meget lettere at sylte, end man skulle tro - og pludselig kan man slet ikke lade være :-D
ReplyDeleteNu får jeg helt lyst til at sylte igen... og jeg har altså ikke fået spist lageret op endnu ;-)
He he, præcis :-) Jeg begynder at forstå, hvorfor man altid får marmeladeglas med hjem fra folk, der regelmæssigt sylter. For man får med et minimum af arbejdsindsats hurtigt skaffet sig et stort lager..
ReplyDelete