Thursday, March 10, 2011

Gensyn med kringle

Der findes næppe en kage, der er mere mormor end kringle. Jeg har fået kage utallige gange som barn hos min mormor, når hun bød på kaffebord. Min mormor boede i Vestjylland, så kaffebordet var ikke helt så overdådigt, som det efterhånden berømte sønderjyske kaffebord, men der var dog alligevel altid både boller, kringle, en form for lagkage samt diverse småkager. En ting var sikkert! Man fik ikke lov at forlade bordet, før man havde spist så meget, at bukserne strammede og kvalmegrænsen forlængst var passeret. I de senere år er det som om kringlen er gledet lidt ud af det gængse udvalg af kager. Og det er egentlig ærgeligt. På en lidt halvkold dag med rusk og regn er det skønt at sidde inde i varmen og nyde en kop kaffe samt et stykke friskbagt kringle med dejlig, lun remonce. Kagen er klart at foretrække friskbagt, men kan også fryses ned og genopvarmes en anden god gang.




Kringle med marcipan-remonce

Ingredienser:
25 g gær
1/2 dl mælk
1 æg
1 spsk rørsukker
125 g blødt smør

Remonce:
100 g marcipan
100 g rørsukker
100 g smør
75 g rosiner

Pynt:
1 æg til pensling
perlesukker
evt. hakkede hasselnødder

Gæren røres ud i mælken. Æg og rørsukker tilsættes. Herefter kommes hvedemel og smør i lidt ad gangen, mens der æltes. Dejen hæver tildækket et lunt sted i 30 minutter. Imens laves remoncen. Marcipan, sukker og smør røres sammen. Her brugte jeg den fleksible k-spade på min Kenwood. Efter den første hævning rulles dejen ud til en lang pølse på et meldrysset bord. Dejpølsen rulles flad med en kagerulle, så den bliver 10 - 15 cm bred. Marcipanfyldet smøres ud på midten af dejen i en bred stribe, og rosinerne drysses ovenpå. Dejen foldes ind over fyldet. Hvis man er kreativ, kan man forme dejen som en kringle. Man kan også bare, som jeg gjorde, lave 2 stænger. Kringlen skal efterhæve i en time, hvorefter den pensles og drysses med pynt og bages i 20 minutter ved 200 grader.

2 comments:

  1. Den smagte bare rigtig godt :)

    ReplyDelete
  2. Tak :-) Og også tak for sidst! Det var super hyggeligt at sidde og kigge klovn midt på en hel almindelig hverdag..

    ReplyDelete